Mysteriet Myrna Vep

Når fullmånen går opp over godset Mandacrest, høres et uhyggelig ulvehyl i det fjerne. Og spørsmålene melder seg umiddelbart: Kan det være en varulv? Hva er det som skraper mot vinduet? Hvem sine skritt høres om natten? Hva er det som hveser, lurer og lusker bak de eldgamle godsveggene? Hvem er det som skriker så sårt? Varulver og vampyrer er vel bare overtro — eller…?

Mysteriet Myrna Vep ble skrevet av Charles Ludlam i 1984.
Originaltittelen var «The Mystery of Irma Vep». Irma Vep var en person i en fransk film-klassiker fra 1915, Les Vampires, og personens navn danner anagrammet «Vampire». Til norsk har det derfor blitt oversatt til Myrna Vep (Vampyren). Stykket ble raskt veldig populært og var i 1991 det mest spilte i USA.
I 2003 ble stykket tidenes mest spilte i Brasil, etter 11 år og sett av flere enn 3 millioner.

Mysteriet Myrna Vep er en salig blanding av slapsticks, skrekk-komedie og vaudeville, med teatralske henvisninger til Ibsen, Shakespeare, Hitchcocks skrekkfilm «Rebecka», Emily Brontës «Stormfulle høyder», med en absurd handling som spenner fra tåkedekte myrer på det engelske høyland til dypet av egyptiske gravkammere, med et mangfold av gjenferd og vampyrer, hylende varulver og en  egyptiske mumifisert prinsesse.

Dette er settingen:
2 mannlige skuespillere (Johnny Nilsen og Ketil Ravneng) spiller 8 eksentriske rollefigurer av begge kjønn, som foretar over 40 kostymeskift i løpet av forestillingen (godt hjulpet av kostymør Mariette Mellegård), med absurde situasjoner, lyd- og lyskulisser (styrt av Joakim Johansen) som spenner fra det sjokkerende til det hysterisk morsomme – og alt i mellom.

Ikke fortvil om du ikke forstår så mye av handlingen – det er ikke det viktigste i dette vanvittige sceniske eventyr, men vær forberedt på å bli forbløffet over lynhurtige kostymeskifter, og lattervekkende sitater fra- og henvisninger til Ibsen, Shakespeare, Hitchcocks skrekkfilm «Rebecka», Emily Brontës «Stormfulle høyder» og mange flere litterære og sceniske perler.

Karakterene inkluderer den snerpete, gamle jomfru Jane Twisten, som er urokkelig loyal til sin tidligere husfrue på herregården Mandacrest, Lady Myrna Vep, som på uforklarlig vis forsvant for noen år siden. Lady Enid – den nye husfruen, er en tidligere skuespiller som ikke er den skarpeste kniven i skuffen. Den pukkelryggede tjener og vaktmester Nicodemus har mye rart for seg, og den eksentriske godseier og egyptolog Lord Edgar har hendene fulle med Pev Ramyn, en mumifisert egyptisk prinsesse som er like vakker og dydig som for 3000 år siden.

Kostymeskiftene blir etter hvert et så viktig element i stykke at de kunne oppfattes som en niende rolle. Det fortelles at på enkelte oppsetninger i utlandet kunne publikum betale ekstra for å få sitte bak scenen for å følge med – og «avsløre» de utrolige kjappe kostyme- og sceneskiftene.

I Mysteriet Myrna Vep får du se fantastiske kulisser, intrikate scenografier og fantasifulle kostymer du bare må oppleve. Med overraskende lys- og lydeffekter som vil forbløffe de blasérte og sjokkere de lettskemte (og glede dem som elsker den ekstreme humor) vil vi gjøre vårt ytterste for å gi deg ditt livs teateropplevelse.

Stykkets regissør er Ole Christian Øen.

Mysteriet Myrna Vep har tidligere blitt vist flere ganger på Oslo Nye teater, under ledelse av Bjørn Sæther, med stor suksess. Særlig 1995 modellen, med Anders Hatlo og Johannes Joner i hovedrollene, har fått kultstatus i teaterverdenen. Publikum ville se stykket og all den eventyrlige galskapen om og om igjen.

Mysteriet Myrna Vep anbefales på det grusomste, for en vanvittig underholdende og uforglemmelig teateropplevelse i Fredrikshalds vakre teater.